Bun Sani Project, Amsterdam Zuidoost

Terug naar overzicht
buren bel systeem

buren bel systeem

In winkelcentrum Amsterdamse Poort in Amsterdam Zuidoost is een nieuwe vorm van cameratoezicht geïnstalleerd. Met een geavanceerd buren-bel-systeem kan een winkelier in geval van problemen door een druk op een knop camerabeelden uit de winkel doorsturen naar omliggende winkels of direct naar de politie. De politie behandelt deze meldingen met hoge prioriteit.

De kracht van het systeem zit in de volgende aspecten:

  • Basis infrastructuur;
  • Kwaliteit beelden bij meldkamer;
  • Spreek/luisterverbinding tussen meldkamer en winkelier;
  • Uitgewerkte procedures en actieplannen door politie, stadstoezicht en winkeliers;
  • Koppeling met camerasysteem openbare ruimte;
  • Koppeling met Politiemeldkamer;
  • prioriteit van Politie;

Basis verbinding: De basis van het systeem is een infrastructuur die erin voorziet die de verbindingen legt tussen alle winkels en met de meldkamer. De meldkamer heeft vervolgens al een optimale uitwisseling met de Politie.

Kwaliteit beelden: Door de aanwezigheid van een glasvezelnetwerk komen er live beelden haarscherp binnen bij de meldkamer van stadstoezicht en van de politie. Hierdoor wordt er geen vertraging opgelopen in het opsporingsproces.

Spreek/luister verbinding met winkeliers: Naast de camera’s is er in de winkel ook een spreek-luister verbinding zodat de Observant in de Meldkamer precies kan horen wat er gezegd word in de winkel mocht er één van de knoppen in gedrukt worden. Daarnaast kan de Observant zelf ook praten, dat weer in de winkel te horen is.

Procedure: Bij het Buren Bel Systeem hebben de winkeliers de beschikking over 2 drukknoppen, de hulpknop en de alarmknop. Als de hulpknop word gebruikt komt er bij de cameraobservant in de meldkamer een melding binnen. De observant gaat meekijken of er sprake is van dreiging. Als er geen dreiging is zal er verder niets gebeuren. Als er wel dreiging is kan de observant twee dingen doen. De observant kan of één van de buren inschakelen om een kijkje te nemen of de observant schakelt de politie in. Als de observant de buren wil inschakelen worden de beelden overgeschakeld naar de buren zodat ze weten wat er allemaal in de winkel afspeelt, en kunnen ze gaan kijken in de winkel. Schakelt de observant de politie in dan betekend het dat er sprake is van hoge dreiging en staat de politie binnen een paar minuten op de stoep. Als de persoonlijke alarmknop word gebruikt komt er bij de cameraobservant in de meldkamer een melding binnen. De observant schakelt de oproep direct door naar de politie. Nadat de politie is ingeschakeld kijkt de observant tegelijkertijd mee in de winkel en houdt de politie op de hoogte van wat er allemaal in de winkel afspeelt totdat de politie ter plekke is. Het alarm kan niet worden uitgeschakeld, om misbruik te voorkomen.

Camera’s in publieke gebied: De overlap met het bestaande camerasysteem in de Amsterdamse Poort maakt het buren-bel-systeem ijzer sterk. Hierdoor kunnen verdachten eenvoudig worden gevolgd en opgespoord worden buiten de winkel. De pakkans is op deze manier enorm groot.

Koppeling met Politie: De politie heeft actieplannen klaar liggen en een hoge prioriteit gegeven aan meldingen via het buren-bel-systeem. De politie Amsterdam gegarandeerd binnen een a twee minuten na de melding ter plaatse te zijn.

Terug naar overzicht
Wij werken samen aan veiligheid met:
rijksmuseum
bp
catharina-ziekenhuis
ns
politie antwerpen
prorail
q8
rabobank
1024px-swift.svg
logo-gemeente-amsterdam