Lancering van WaakSamen in Beverwijkse huiskamer

Terug naar overzicht volgend artikel vorig artikel
Inwoners Ton Duits, Anny Harkman, Ans Sinnige en Jeanot van Doorn testen de WaakSamen-app op hun smartphone en tablet.

Inwoners Ton Duits, Anny Harkman, Ans Sinnige en Jeanot van Doorn testen de WaakSamen-app op hun smartphone en tablet.

Burgemeester Smit doet het openingswoord.

Burgemeester Smit doet het openingswoord.

Mevrouw Harkman test de WaakSamen-app op haar smartphone.

Mevrouw Harkman test de WaakSamen-app op haar smartphone.

dinsdag 2 oktober 2018

Op maandag 1 oktober werd WaakSamen officieel gelanceerd in de gemeente Beverwijk. Niet traditioneel in het gemeentehuis of buurthuis, maar thuis bij mevrouw Harkman samen met haar flatgenoten. Burgemeester Martijn Smit en Joost Wenderich van WaakSamen gaven het startschot.

Afgelopen maandag verzamelden buurtbewoners Ans, Jeanot en Ton, de burgemeester en WaakSamen zich thuis bij Anny Harkman. Voor burgemeester Smit was er geen betere locatie om WaakSamen officieel te lanceren.

Smit: “De reden om te starten met WaakSamen is om meer informatie te krijgen over onveilige of verdachte situaties in onze wijken. De WaakSamen-app verzamelt veiligheidsmeldingen, zodat zowel de politie als gemeente sneller kan reageren. En de maandelijkse rapportages laten relevante veiligheidstrends zien. Met uiteindelijk ons doel: méér veiligheid in Beverwijk. Mevrouw Harkman en haar flatgenoten denken hierin al langere tijd met ons mee. Daarom is er geen mooiere plek dan hier om WaakSamen gezamenlijk te starten.”

Meten is weten
Na het woord van Smit testen buurtbewoners de WaakSamen-app direct uit. Ondertussen legt Joost Wenderich van WaakSamen uit hoe het werkt.

Wenderich: “Slechts 1 op de 4 mensen doet aangifte van onveilige situaties. De WaakSamen-app verlaagt de drempel. Met de app kan je eenvoudig, snel en anoniem een melding doen. WaakSamen is een aanvulling op bestaande buurtappgroepen. Veel mensen melden een verdachte situatie alleen in hun buurtappgroepen. Alleen voor spoedsituaties wordt de politie gebeld. Terwijl het juist belangrijk is dat ook de gemeente inzicht krijgt, zodat ze weten waar en wanneer ze ergens moeten zijn. Waar we uiteindelijk naartoe willen, is dat de wijkagent met bagage onder zijn arm de wijk ingaat. Informatiegestuurd werken noemen we dat. Meten is weten!”

Inspelen op veiligheidstrends
Na de uitleg van Joost Wenderich vragen buurtbewoners zich af: wat gaat de gemeente doen met deze informatie? De burgemeester legt uit:

“De gemeente ontvangt maandelijks een rapportage, waarin alle anonieme meldingen verschijnen. Op lange termijn kunnen we trends in deze meldingen ontdekken. Zien we bijvoorbeeld in een bepaalde wijk op een specifiek tijdstip regelmatig een verdachte auto? Dan speelt de wijkagent hierop in. Ook nemen we deze inzichten mee in ons wekelijkse veiligheidsoverleg met het team Openbare Orde en Veiligheid.”

Opluchting
Sinds 1 oktober is de WaakSamen-app beschikbaar voor alle inwoners van de gemeente Beverwijk. De buurtbewoners zijn opgelucht:

  • “Het menu ziet er simpel en toegankelijk uit, hier kan iedereen mee aan de slag.”
  • “De komst van de WaakSamen-app duidt op daadkracht van de gemeente.”
  • “Het werd tijd dat er een app kwam. Mooi dat de burgemeester ons persoonlijk te hulp schiet.”
  • “Mooi dat de WaakSamen-app er is. Als iedereen meedoet, wordt dit een succes in onze gemeente.”

Efficiënt als de meldkamer
Ook burgemeester Smit heeft de app al gedownload en getest. Hij is uiterst tevreden:

“De WaakSamen-app is heel gebruiksvriendelijk. Het werkt net zo efficiënt als een melding doen bij de meldkamer. Met een druk op de knop voorzie je de politie en gemeente van bruikbare informatie.”

Meer info: www.waaksamen.com

Terug naar overzicht volgend artikel vorig artikel

Contact met VCS


0416 541 010

Wij werken samen aan veiligheid met:
Rijksmuseum
BP
catharina-ziekenhuis
NS
Politie Antwerpen
prorail
Q8
Logo-Gemeente-Amsterdam